10 песни, за които може би не знаете, че са написани от Ед Шийрън

Обичаме Ед Шийрън и песните му! Освен, че създава страхотни песни, които сам изпълнява, той пише и текстовете на много хитове на други изпълнители. Ето какво казва за това в книгата „Ед Шийрън: Пътуване в образи“: „Прекрасно е да пишеш хитове за други изпълнители, но може да бъде и доста фрустриращо, ако си помислиш: „Ако знаех, че тази песен ще стане хит, щях да я запазя за себе си!“ Изграждането на репутация едновременно на автор и на изпълнител на песни е все така важно за мен, затова обикновено съм много щастлив, когато някоя от песните ми стане хит, дори да не я изпълнявам аз“.

Списъкът с певци, чиито песни са създадени от Ед Шийрън, е дълъг и разнообразен. Ето 10 такива парчета:

1. One Direction – „Little Things“

Ед много харесва момчетата от One Direction и пише за тях доста песни, но първата е „Little Things“ за техния втори албум „Take Me Home“. Песента със сигурност се класира като една от най-добрите на групата, страхотна нежна балада, в която определено се усеща присъствието на Ед.

2. Liam Payne – „Strip That Down“

Сред разпадането на One Direction всички момчета от групата се насочват към солова кариера. Единственият, който получава помощ за своята първа песен от Ед, е Лиъм Пейн. „Strip That Down“ е много различен проект и за двамата музиканти с R&B звучене. Освен, че Ед пише текста на песента, той изпява и някои от вокалите в припева.

3. Rita Ora – „Your Song“

Когато Ед изпраща текста на песента „Your Song“ на Рита, тя веднага разбира, че е попаднала на нещо невероятно. Изпълнителката нарича проекта „една от най-лесните песни, които някога съм правила“, като признава, че е записала песента в студиото от първия път.

4. Zara Larsson – „Don’t Let Me Be Yours“

Ед Шийрън създава и текста на песента с поп звучене „Don’t Let Me Be Yours“ за шведската изпълнителка Зара Ларсън. За работата си с него певицата споделя: „Беше лесно и много приятно, беше един страхотен ден.“ Ако се вслушаме внимателно в песента можем да чуем не само думите, написани от Ед, но и неговия глас.

5. Taylor Swift – „Everything Has Changed

За никого в музикалния бизнес не е тайна, че Ед и Тейлър са много добри приятели. Затова не е и изненада, че Ед пише и страхотна песен за албума ѝ „Red“. Артистът се включва не само в създаването на песента, но и в нейното изпълнение, видео клип и дори в представянето ѝ на турнето на Суифт „Red“.

6. Matt Terry – „When Christmas Comes Around“

Писането на добра коледна песен не е никак лесно, освен ако не си Ед Шийрън. Дебютната песен на победителя от Х Factor Мат Тери е написана от Ед и бързо се превръща в един от фаворитите за коледна песен през 2016 г.

7. The Weeknd – „Dark Times“

Двамата изпълнители създават съвместно парчето „Dark Times“. The Weeknd споделя, че това е една от най-бързо написаните му песни: „Писал съм с много хора през живота си, но Ед е най-бързият и талантлив текстописец, с когото някога съм работил“. Освен създател на песента, Ед е и част от изпълнението ѝ.

8. Rudimental – „Lay It All On Me“

В тази песен Ед не просто пише текста, но същевременно пее и участва в клипа. Ако не сте успели да забележите това при първото слушане, то е благодарение на способността на Rudimental да надвие сетивата ви с този музикален шедьовър.

9. Justin Bieber – „Love Yourself“

Добре, със сигурност не знаете, че това е песен на Ед Шийрън. Негова е, и освен всичко останало е и гост вокалист. Невероятна песен, която съдържа всички отличителни черти на текстовете на Ед. Песен, която няма как да не те грабне и да се превърне в невероятен хит.

10. Major Lazer – „Cold Water“

Ако си мислите, че Ед си е взел почивка през 2016 г., си помислете отново. Той помага да се напише един от най-големите хитове на годината „Cold Water“. За създаването на уникалната песен в студиото влизат Ед, Джъстин Бийбър, MO, Diplo и екип от талантливи писатели. Е, резултатът е повече от удовлетворяващ.

Ако и вие сте почитатели на творчеството на Ед Шийрън то определено трябва да присъствате на представянето на книгата „Ед Шийрън: Пътуване в образи“, където ще има много музика и много книги. Така че, освободете си графика за 7 февруари (четвъртък) и в 19 часа ще ви чакаме в клуб Carrusel.

P. S. Не обещаваме, че на събитието ще можете да чуете някоя от песните в класацията, но със сигурност ще се насладите на едни от най-големите хитове на Ед Шийрън в изпълнение на Кристиян Янкулов.

Автор: Кристина Захариева

Източници:

1. 7 song you didn’t know Ed Sheeran wrote // Warner Music. Available from: https://www.warnermusic.com.au/news/7-songs-you-probably-didnt-know-ed-sheeran-wrote?fbclid=IwAR27lmU1yXyyleDuqhtRjjF_2YTben0Ew6WYKGVSTT49pKpkRZ_fBKSCqes

2. Wheaterby, Taylor. Songs Ed Sheeran wrote for other people (that he also sang on) // Billboard, 1.03.2017. Available from: https://www.billboard.com/articles/columns/pop/7709294/ed-sheeran-songs-wrote-collaborations-justin-bieber-taylor-swift

3. 9 songs you probably didn’t know Ed Sheeran had written for other people // BBC. Available from: https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/5dNKlNvjbkPPFZffRprwDtH/9-songs-you-probably-didnt-know-ed-sheeran-had-written-for-other-people

4. 13 song you didn’t know were written by Ed Sheeran // Big Top 40. Available from: https://www.bigtop40.com/features/songs-written-by-ed-sheeran-others/justin-bieber-love-yourself/

Публикация от: in Автори на .

Коментари

    Няма коментари към тази публикация.

Остави коментар