Антоанета Славова

Антоанета Славова

Антоанета Славова е родена е в Благоевград, но на 18-годишна възраст се премества в София, където завършва медицина, специализира психиатрия и работи почти 10 години в Катедрата по психиатрия на Медицинска академия. От 1992 г. живее и създава частна практика в Южна Африка – първоначално в Дърбан, а от 2015 г. в Йоханесбург. Профeсионалният ѝ подход е фокусиран върху човешките въпроси за смисъла на съществуването, свободата,  самотата и идентичността, които са в синхрон със същността на литературните търсения. Има още два публикувани романа – „Картини от едно бягство, считано за спасително“ (1997 г.) и „Между“ (2004 г.).

Антоанета Славова е от хората, за които животът е като калейдоскоп – картините и цветовете се променят непрекъснато – от снежните върхове на Рила и златната софийска есен до синьото на Индийския океан. Заминаването за Южна Африка е провокирано от желанието за разчупване на вътрешните и външните ограничения, които я задушават и не ѝ дават жадуваната свобода на мисълта.

Годините работа като психиатър и психотерапевт не намаляват интереса и удивлението ѝ пред палитрата на човешката душа. Всяка личност е толкова различна и индивидуална и същевременно носи и изгражда общото лице на човешкото. Като роман, като много романи.

Професионалните интереси на Антоанета Славова са основно насочени към тревожностните разстройства, депресията и вид психотерапия, базирана на екзистенциалната философия, засягаща въпросите за съществуването – смисъла, свободата, самотата, изборите, нуждите, потенциалите, другите и ние.

Интерес за нея представляват трудовете на философи като Хайдегер, Киркегор, Ницше, Сартр, Камю, както и на съвременните френски философи Ролан Барт, Жак Дерида, Юлия Кръстева, Филип Солерс, Жак Лакан. Любовта ѝ към литературата се подсилва от автори като Хорхе Луис Борхес, Самюъл Бекетр Хавиер Мареас, Мишел Уелбек, Дж. М. Кутси.

Понастоящем Антоанета Славова живее в Йоханесбург – не само град на златото, но и един от най-зелените градове в света.

Филтър
Виж като

1 Артикул

на страница
Настрой низходяща посока