Депресията – „модерното“ заболяване сред обществото

07.11.2022 13:27:00

Депресията – „модерното“ заболяване сред обществото

В началото на месеца излезе книгата „Депресията: начин на употреба“ (изд. AMG Publishing) от д-р Антоанета Славова, която ви представя обстоен анализ на факторите, отговорни за появата на депресивно състояние. Депресията е едно от най-срещаните заболявания при съвременното общество. За съжаление, темата за нея сякаш е потискана, все още не се говори достатъчно и често остава неразбрана. Затова ще се опитаме да ви обясним кратко, точно и ясно какво всъщност е депресията.

Какво представлява депресията?


Депресираните хора не се характеризират с издължени лица или с това да плачат при всяка провокация. MentalHealth.gov, уебсайт на правителството на САЩ, го определя като „загуба на интерес към важни части от живота“. Симптомите включват твърде много или твърде малко хранене или сън; отдръпване от хора и обичайни дейности; понижена или никаква енергия; чувство на изтръпване или сякаш нищо няма значение; чувствате се необичайно объркани, забравящи, на ръба, ядосани, разстроени, притеснени или уплашени; и мислите да нараните себе си или другите.
Интуитивно описание е цитирано от британската кампания
Mind: „Започва като тъга, след това усещам как се затварям, ставам по-малко способен да се справя. В крайна сметка просто се чувствам вцепенен и празен“.


Депресията също често се смесва с други здравословни проблеми: дългосрочно заболяване, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство или шизофрения например. Терминът дистимия се използва и за лека, продължителна депресия – обикновено с продължителност две или повече години.

„Дайте си силата и куража да направлявате емоционалното объркване, да преборите тази различна в същината си болка, този различен вид тъга.“

д-р Антоанета Славова, „Депресията: начин на употреба“

Колко хора страдат от депресия?

През последните десетилетия клиничната депресия достигна епидемични размери, от малко споменавано нещастие в периферията на обществото до феномен. По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на хората с депресия в света днес е между 280 и 320 милиона. Айсбергът е дълбоко в океана и това е само неговият връх.

Особена тревога предизвиква нарасналият брой на деца и юноши, които страдат от депресивно разстройство. Честотата на самоубийствата – поведение най-често свързано с депресията – се увеличава също. Според доклад на ООН от 2019 г. на всеки 40 секунди в света един човек се самоубива. Депресията е водеща причина за инвалидност, като допринася значително за глобалното икономическо тегло на заболяванията. В резултат на преживяванията ни по време на пандемията от COVID-19 всички гореспоменати показатели са и ще бъдат значително повишени. Вече има данни за трикратно умножено количество на предписаните рецепти за антидепресанти в сравнение с броя им преди пандемията. В Обединеното кралство броят на хората с депресия през 2020 г. е нараснал два пъти в сравнение с 2019 г. Епидемиологично изследване на честотата на депресивните разстройства в Испания показва седем пъти нарастване на броя на хора с депресия през 2020 г. в сравнение с 2017 г.

„Великата актриса“ – депресията, има множество проявления и различни особености. Изключително важно е да разпознаваме маските ѝ, тъй като зад тях се крие едно и също лице.“

д-р Антоанета Славова, „Депресията: начин на употреба“

Какво предизвиква депресивно състояние?

Депресивните разстройства са резултат от комплексно взаимодействие на биологични, психологични и социални фактори. Тук се включват генетичната структура, нейните мутации, темпераментът, преживяванията и особено травмите в детската възраст, личностния тип и черти, защитните механизми, използвани от индивида, нежелани събития и проблеми по пътя на живота, болестни физически състояния, възрастовите критични преходни периоди – пубертет, критическа възраст, пенсиониране – с техните биологични и психологични характеристики. Това е процес, в който езикът на съзнанието, духа и емоциите и езикът на тялото си комуникират и си въздействат. Примерната схема е такава: преживян стрес и травма при условията на генетична предиспозиция (предразположение) за депресия предизвикват промени в неврофизиологията, невроимунологията и биохимията на мозъка, които от своя страна видоизменят чувствата и възприятията на индивида в депресивни, и светът за него се „променя“.

„От диагнозата започва процесът на справяне с депресивното разстройство. Заболяване, което разчупва живота на фрагменти и – със загубата на радост, причина, смисъл, цел и надежда – води човека до загуба на житейската посока.“

д-р Антоанета Славова, „Депресията: начин на употреба“

Лечения


СЗО изчислява, че по-малко от половината хора с депресия получават лечение. Много повече ще получат неадекватна помощ, често фокусирана върху лекарства, с твърде малко инвестиции в терапии с говорене, които се считат за решаващ съюзник.


Сред фармакологичните лечения за депресия най-често предписваните антидепресанти са селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина (SSRI), които намаляват абсорбцията на серотонин, повишавайки общите нива. Друг популярен клас лекарства е инхибиторът на обратното поемане на серотонин и норепинефрин (SNRIs), който действа както върху серотонина, така и върху норадреналина.


Най-разпространената говореща терапия е когнитивно-поведенческата, която разделя непосилните проблеми на ситуации, мисли, емоции, физически чувства и действия, за да се опита да прекъсне цикъла от негативни мисли.


Други видове са междуличностна терапия, поведенческа активация, психодинамична психотерапия и терапия на двойки. Всички терапии с говорене могат да се използват самостоятелно или с лекарства.


Освен медицинския подход, лекарите могат да предписват физическа активност или терапия с изкуства, докато някои пациенти избират алтернативни или допълнителни терапии, най-популярните са билкови хапчета от жълт кантарион и йога.

„Срещата ни с депресията изисква преосмисляне на нашето разбиране за самите нас, за съществуването ни и за света.“

д-р Антоанета Славова, „Депресията: начин на употреба“

Важно! Част от информацията, използвана в настоящата статия, е взета от книгата „Депресията: начин на употреба“ от д-р Антоанета Славова. Друга част се базира на доклади и проучвания на СЗО. Ако смятате, че сте под влияние на депресивно състояние, препоръчваме ви да се консултирате със специалист и да не предприемате самолечение. Описаните лекарства и диагнози в книгата „Депресията: начин на употреба“ са само информативни. Авторът и издателят не носят отговорност за вреди от използването на информацията, съдържаща се в тази книга.

По статията работи Теодора Къцова.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Актуално

Актуално

Депресията – „модерното“ заболяване сред обществото

Депресията – „модерното“ заболяване сред обществото

Депресията е едно от най-срещаните заболявания при съвременното общество. За съжаление, темата за депресивните състояния сякаш е потискана, все още не се г Депресията е едно от най-срещаните заболявания при съвременното общество. За съжаление, темата за депресивните състояния сякаш е потискана, все още не се г 2022-11-08T13:16:24+02:00 Депресията – „модерното“ заболяване сред обществото

<p class="text-alignjustify">В началото на месеца излезе книгата <a href="https://amgbooks.bg/product/depresiyata-nachin-na-upotreba" target="_blank" rel="noopener"><strong>&bdquo;Депресията: начин на употреба&ldquo;</strong></a> (изд. AMG Publishing) от д-р Антоанета Славова, която ви представя обстоен анализ на факторите, отговорни за появата на депресивно състояние. Депресията е едно от най-срещаните заболявания при съвременното общество. За съжаление, темата за нея сякаш е потискана,&nbsp;<span>все още не се говори достатъчно и често остава неразбрана. Затова ще се опитаме да ви обясним кратко, точно и ясно какво всъщност е депресията.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span></span></p> <p class="text-alignjustify"><span><strong>Какво представлява депресията?</strong></span></p> <p class="text-alignjustify"><span><br />Депресираните хора не се характеризират с издължени лица или с това да плачат при всяка провокация. <em>MentalHealth.gov</em>, уебсайт на правителството на САЩ, го определя като &bdquo;загуба на интерес към важни части от живота&ldquo;. Симптомите включват твърде много или твърде малко хранене или сън; отдръпване от хора и обичайни дейности; понижена или никаква енергия; чувство на изтръпване или сякаш нищо няма значение; чувствате се необичайно объркани, забравящи, на ръба, ядосани, разстроени, притеснени или уплашени; и мислите да нараните себе си или другите.<br />Интуитивно описание е цитирано от британската кампания </span><em>Mind</em><span>: &bdquo;Започва като тъга, след това усещам как се затварям, ставам по-малко способен да се справя. В крайна сметка просто се чувствам вцепенен и празен&ldquo;.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span><br />Депресията също често се смесва с други здравословни проблеми: дългосрочно заболяване, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство или шизофрения например. Терминът дистимия се използва и за лека, продължителна депресия &ndash; обикновено с продължителност две или повече години.</span></p> <p class="text-alignjustify"><span></span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><em>&bdquo;Дайте си силата и куража да направлявате емоционалното объркване, </em></span><span style="font-size: 14pt;"><em>да преборите тази различна в същината си болка, този различен вид тъга.&ldquo;</em></span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><em><strong>д-р Антоанета Славова, &bdquo;Депресията: начин на употреба&ldquo;</strong></em></span></p> <p class="text-aligncenter"><em><strong></strong></em></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Колко хора страдат от депресия?</strong></p> <p class="text-alignjustify">През последните десетилетия клиничната депресия достигна епидемични размери, от малко споменавано нещастие в периферията на обществото до феномен. По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на хората с депресия в света днес е между 280 и 320 милиона. Айсбергът е дълбоко в океана и това е само неговият връх.<br /><br /><em>Особена&nbsp;тревога предизвиква нарасналият брой на деца и юноши, които страдат от депресивно разстройство. Честотата на самоубийствата &ndash; поведение най-често свързано с депресията &ndash; се увеличава също. Според доклад на ООН от 2019 г. на всеки 40 секунди в света един човек се самоубива. Депресията е водеща причина за инвалидност, като допринася значително за глобалното икономическо тегло на заболяванията. В резултат на преживяванията ни по време на пандемията от COVID-19 всички гореспоменати показатели са и ще бъдат значително повишени. Вече има данни за трикратно умножено количество на предписаните рецепти за антидепресанти в сравнение с броя им преди пандемията. В Обединеното кралство броят на хората с депресия през 2020 г. е нараснал два пъти в сравнение с 2019 г. Епидемиологично изследване на честотата на депресивните разстройства в Испания показва седем пъти нарастване на броя на хора с депресия през 2020 г. в сравнение с 2017 г.</em></p> <p class="text-alignjustify"><em></em></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><em>&bdquo;Великата актриса&ldquo; &ndash; депресията, има множество проявления и различни особености. </em></span><span style="font-size: 14pt;"><em>Изключително важно е да разпознаваме маските ѝ, тъй като зад тях се крие едно и също лице.&ldquo;</em></span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><em><strong>д-р Антоанета Славова, &bdquo;Депресията: начин на употреба&ldquo;</strong></em></span></p> <p class="text-aligncenter"><em><strong></strong></em></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Какво предизвиква депресивно състояние?</strong></p> <p class="text-alignjustify"><em>Депресивните разстройства са резултат от комплексно взаимодействие на биологични, психологични и социални фактори. Тук се включват генетичната структура, нейните мутации, темпераментът, преживяванията и особено травмите в детската възраст, личностния тип и черти, защитните механизми, използвани от индивида, нежелани събития и проблеми по пътя на живота, болестни физически състояния, възрастовите критични преходни периоди &ndash; пубертет, критическа възраст, пенсиониране &ndash; с техните биологични и психологични характеристики. Това е процес, в който езикът на съзнанието, духа и емоциите и езикът на тялото си комуникират и си въздействат. Примерната схема е такава: преживян стрес и травма при условията на генетична предиспозиция (предразположение) за депресия предизвикват промени в неврофизиологията, невроимунологията и биохимията на мозъка, които от своя страна видоизменят чувствата и възприятията на индивида в депресивни, и светът за него се &bdquo;променя&ldquo;.</em></p> <p class="text-alignjustify"><em></em></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><em>&bdquo;От диагнозата започва процесът на справяне с депресивното разстройство.&nbsp;</em></span><span style="font-size: 14pt;"><em>Заболяване, което разчупва живота на фрагменти и &ndash; със загубата на радост, причина, смисъл, </em></span><span style="font-size: 14pt;"><em>цел и надежда &ndash; води човека до загуба на житейската посока.&ldquo;</em></span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><em><strong>д-р Антоанета Славова, &bdquo;Депресията: начин на употреба&ldquo;</strong></em></span></p> <p class="text-aligncenter"><em><strong></strong></em></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Лечения</strong></p> <p class="text-alignjustify"><br />СЗО изчислява, че по-малко от половината хора с депресия получават лечение. Много повече ще получат неадекватна помощ, често фокусирана върху лекарства, с твърде малко инвестиции в терапии с говорене, които се считат за решаващ съюзник.</p> <p class="text-alignjustify"><br />Сред фармакологичните лечения за депресия най-често предписваните антидепресанти са селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина (<em>SSRI</em>), които намаляват абсорбцията на серотонин, повишавайки общите нива. Друг популярен клас лекарства е инхибиторът на обратното поемане на серотонин и норепинефрин (<em>SNRIs</em>), който действа както върху серотонина, така и върху норадреналина.</p> <p class="text-alignjustify"><br />Най-разпространената говореща терапия е когнитивно-поведенческата, която разделя непосилните проблеми на ситуации, мисли, емоции, физически чувства и действия, за да се опита да прекъсне цикъла от негативни мисли.</p> <p class="text-alignjustify"><br />Други видове са междуличностна терапия, поведенческа активация, психодинамична психотерапия и терапия на двойки. Всички терапии с говорене могат да се използват самостоятелно или с лекарства.</p> <p class="text-alignjustify"><br />Освен медицинския подход, лекарите могат да предписват физическа активност или терапия с изкуства, докато някои пациенти избират алтернативни или допълнителни терапии, най-популярните са билкови хапчета от жълт кантарион и йога.</p> <p class="text-alignjustify"></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><em>&bdquo;Срещата ни с депресията изисква преосмисляне на нашето разбиране за самите нас, </em></span><span style="font-size: 14pt;"><em>за съществуването ни и за света.&ldquo;</em></span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 14pt;"><em><strong>д-р Антоанета Славова, &bdquo;Депресията: начин на употреба&ldquo;</strong></em></span></p> <p class="text-alignjustify"><em></em></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Важно!</strong> Част от информацията, използвана в настоящата статия, е взета от книгата <a href="https://amgbooks.bg/product/depresiyata-nachin-na-upotreba" target="_blank" rel="noopener">&bdquo;Депресията: начин на употреба&ldquo;</a> от д-р Антоанета Славова. Друга част се базира на доклади и проучвания на СЗО. Ако смятате, че сте под влияние на депресивно състояние, препоръчваме ви да се консултирате със специалист и да не предприемате самолечение. Описаните лекарства и диагнози в книгата&nbsp;&bdquo;Депресията: начин на употреба&ldquo; са само информативни. Авторът и издателят не носят отговорност за вреди от използването на информацията, съдържаща се в тази книга.</p> <p><a href="https://amgbooks.bg/product/depresiyata-nachin-na-upotreba" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31575/files/image/-6368e96c46f7d.png" width="365" height="365" /></a></p> <p class="text-alignjustify"></p> <p class="text-alignjustify"><em>По статията работи Теодора Къцова.</em></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки